Suomen Gastronomien Seura on valinnut perinnehotelli Kultahovin yhteydessä Inarissa toimivan ravintola Aanaarin Vuoden ravintolaksi 2020.

Kuva: ravintola Aanaar

Aanaarin ruoan herkullisuus perustuu raaka-aineisiin, joiden hankinta alkaa keittiön takaovelta ja yltää Jäämerelle yli Saamenmaan. Ruokalistaa eivät täytä kliseiset Lappi-ruoat, vaan yllätyksellinen inarinsaamelaisuudesta nouseva gastronomia.

Sisaruspari Kaisu ja Heikki Nikula palasi etelästä ja otti vastaan sukupolvenvaihdoksessa äitinsä Maija Nikulan monikymmenvuotisen elämäntyön. Aanaar ei ole trendikäs tähdenlento, vaan on toiminut nyt samalla liikeidealla jo vuodesta 2008.

Keittiömestari Heikki Nikulan johdolla Aanaar on syventynyt raaka-aineisiin, jotka juontuvat alueen saamelaisesta ruokakulttuuriperinnöstä. Tuorettakin tuoreempi siika on keittiön ehdoton kärkituote. Porosta Nikula hyödyntää myös vähempiarvoisia ruhonosia ja verta. Jälkiruoissa ja drinkeissä leikitellään niin rantaniittyjen kuin metsien antimilla.

”Aanaarin keittiön vahvuus on kiistatta sen ainutlaatuiset raaka-aineet. Gastronomit arvostavat Aanaarin pitkäjänteistä työtä niin ruokaperinteiden vaalimisessa kuin yhä elämyksellisemmän herkuttelukokemuksen kehittämistä. Aanaarin ruokalista tarjoaa paljon puhuttuja aitoja makuja – yhteyden arktiseen luontoon ja paikalliseen ruokakulttuuriin maistaa,” toteaa seuran vt. puheenjohtaja Joni Kiiski.

Viinilista ei ole järin pitkä, mutta merkille pantavaa on, että juotavaksi löytyy kahden lappilaisen pienpanimon oluita. Harvinaista hyvän ruoan paikoissa.

Kun oheispalveluihin kuuluvat revontulet ja salin puolen tv-ruutu, josta voi seurata jalokalojen vedenalaista elämää Juutuanjoessa, on ruokailuelämys kokonaisvaltainen.

Ravintolan sisustus on kerrostunutta suomalaista designia. Vuosikymmenten takaa pilkottaa myös 1930-luvun matkailun pioneerihenki. Omalla tavallaan hyvin rahoittavaa ja kodikasta. Syntyy vaikutelma: Nyt on tultu juuri tänne Inariin.

”Tämän ravintolan kuuluu sijaita Inarissa, muualla se ei olisi samanlainen”, keittiöpäällikkö Heikki Nikula sanoo ja lisää, että kiitos tunnustuksesta kuuluu kunnianhimoiselle henkilökunnalle, lukuisille paikallisille tavarantoimittajille ja uskollisille asiakkaille.

”Tyylimme on moderni pohjoismainen ja tärkeimmät ravintolaesikuvamme ovat ikoniset ravintolat Noma ja Fäviken. Oma esikuvani on edesmennyt keittiömestari Eero Mäkelä. Hänen pelkistetty ja raaka-aineita kunnioittava tyylinsä on aina tuntunut oikealta. Metsät, suot, jokivarret, Inarijärvi ja Jäämeri sekä niiden tuottamat raaka-aineet ovat Ravintola Aanaarin perusta.” kertoo Nikula.

Kuva: ravintola Aanaar

Taustatietoa tunnustuksesta

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Suomen Gastronomien Seura ry on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Aanaar on 30. tunnustuksen saanut ravintola.

Suomen Gastronomien Seura on vuonna 1945 perustettu arvostettu ruokaseura, johon kuuluu noin 300 jäsentä. Seuran tarkoituksena on gastronomian vaaliminen ja kehittäminen maassamme, ruokakulttuurimme nostaminen sen ansaitsemaan arvoon ja sen kansainvälisen tunnettuuden lisääminen.

www.gastronomit.fi
www.facebook.com/SuomenGastronomienSeura

 

Lisätiedot
Puheenjohtaja Joni Kiiski, Suomen Gastronomien Seura, 040 720 1194
Keittiömestari Heikki Nikula, Ravintola Aanaar, 050 5501252

 

Suomen Gastronomien Seura ry:n Vuoden ravintola -tunnustukset

2020 Ravintola Aanaar, Inari
2019 Ravintola Chapter, Helsinki
2018 Ravintola Kaskis, Turku
2017 Ravintola Grön, Helsinki
2016 Ravintola Roux, Lahti
2015 Ravintola SPIS, Helsinki
2014 Ravintola Ask, Helsinki
2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki
2012 Ravintola Muru, Helsinki
2011 Ravintola C, Tampere
2010 Ravintola Juuri, Helsinki
2009 Ravintola OLO, Helsinki
2008 Ravintola Postres, Helsinki
2007 Ravintola Savoy, Helsinki
2006 Ravintola Demo, Helsinki
2005 Ravintola George, Helsinki
2004 Palace Gourmet, Helsinki
2003 Panimoravintola Herman, Turku
2001 G.W. Sundmans, Helsinki
2000 Chez Dominique, Helsinki
1999 Ravintola Savoy, Helsinki
1998 Kanavaranta, Helsinki
1996 Lyon, Helsinki
1994 Safka, Helsinki
1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki
1992 Julia, Turku
1991 Lehtovaara, Helsinki
1990 Amadeus, Helsinki
1989 Ravintola Henrik´s, Tampere
1988 Ravintola Bellman, Helsinki
1987 Ravintola George, Helsinki
1986 Celine, Helsinki
1985 Palace Gourmet, Helsinki