Yksi mies, vain kahdeksan asiakaspaikkaa, mutta jopa 11 sesonkia – Vuoden ravintola 2023

16.03.2023 | Ajankohtaista

Suomen Gastronomien Seura valitsi Vuoden Ravintolaksi 2023 Mikko Utterin, joka sijaitsee kerrostalon kivijalassa Lohjan keskustassa. 

Gastronomit perustelevat valintaansa ravintoloitsijan tinkimättömällä asenteella, joka välittyy illallisvieraille persoonallisena kokemuksena. Tarjottava ruoka ja juoma kunnioittavat alkuperää, kasvupaikkaa ja vuodenkiertoa.

Mikko Utter sai liikeideansa ammattikokkien koti-illallisista. Kokille kylään -konsepti käynnistyi 2015, kun hän avasi baarikeittiönsä vanhaan liikehuoneistoon.

Kyläreissu Lohjalle Mikko Utterin luokse palkitsee kävijänsä. Kynnys tulla vieraaksi on matala, ja perillä voi ottaa rennosti isännän huolehtiessa tarjoilun yksityiskohdista, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski luonnehtii.

Ravintolassa on vain kahdeksan asiakaspaikkaa. Kuva: Mikko Utter

Luonnon kiertokulku, pitkäjänteinen yhteistyö lähi- ja pientuottajien kanssa sekä toimivaksi todetun kaavan jatkuva kehittäminen. Suorastaan suunniteltu harmonia! Nämä luovat puitteet, ja korkeaa kunnianhimoa on mahdollista toteuttaa juuri tällaisessa mittakaavassa, Kiiski hehkuttaa samalla analysoiden Mikko Utterin toimintamallia.

Hän huomauttaa, että keittiömestarin osaaminen ei rajoitu pelkästään korkeatasoisiin annoksiin. Utter leipoo itse leivät, valmistaa juustoja ja lihaleikkeleitä ja säilöö. Asiakas pääsee nauttimaan myös intohimoisen viiniharrastajan osaamisesta eli pieniin keskieurooppalaisiin viinitiloihin luoduista kontakteista. Ruokailun päätteeksi voi valita lasiin kotimaisen pientislaamoon digestiivin.

Juuri tällä hetkellä Mikko Utterissa on meneillään sesonki nimeltä Mahla. Sen makumaailman pääraaka-aineet ovat raitajuuri, peruna, graavikala, kananmuna, hereford, vaahtera ja pienet leivonnaiset.

Vaahtera on osa parhaillaan olevaa sesonkia Mahla. Kuva: Mikko Utter

 

– Tässä kaudessa on itselleni hyvin rakas – ja omaa kokkaamista ehkä eniten muuttanut asia – vaahteran mahla. Tämä on kymmenes vuosi, kun kerään kotipihan kolmesta vaahterasta mahlaa, ja keitän siitä siirappia, ravintoloitsija Utter kertoo. Siirapin teossa hän kokee olevansa: ”ei kokki – vaan luonnon assistentti”.

– Vuoden ravintolan titteli on minulle kunnia, vaikka en perinteinen ravintola pyri olemaan. Olen ruokaan ja viiniin intohimoisesti suhtautuva yrittäjä, jolle voi tulla kylään. Kaikki ne arvot, joita Suomen Gastronomien Seura valinnassaan painottaa, ovat samoja, joihin itse pyrin. Suurin palkinto itselleni on aina illan päätteeksi hymyilevät ja tyytyväiset vieraat. Toivon myös, että tämä tunnustus säteilee positiivisuutta kaikkien lohjalaisten mieliin ja sydämiin, Utter sanoo.

Suurin palkinto Mikko Utterille on aina illan päätteeksi hymyilevät ja tyytyväiset asiakkaat. Kuva: Kaisa Utter