Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt ravintoloitsija Asta Nurmilaukkaalle ansiohaarukan seuran tunnustuspalkintona tunnustuksena hänen merkittävästä työstään suomalaisen ruokakulttuurin ja gastronomian edistäjänä.
Asta Nurmilaukas tunnetaan pitkäjänteisestä työstään helsinkiläisten ravintolaklassikoiden perustajana ja kehittäjänä sekä vahvasta panoksestaan viinikulttuurin ja asiakaslähtöisen palvelun rikastuttajana. Nurmilaukas on poikkeuksellisen ansiokkaasti edistänyt gastronomian asemaa Suomessa yhdistämällä ravintolatoiminnassaan tinkimättömän laadun, kulttuurihistoriallisten miljöiden vaalimisen ja ruokakulttuurin rikastuttamisen.
Pitkän uransa aikana hän on perustanut ja kehittänyt useita Helsingin ravintolamaailman klassikoita – Carelia, Kuu, KuuKuu ja viimeisimpänä Viinibaari Apotek – ja tuonut niihin vahvan viiniosaamisen sekä lämpimän asiakasta arvostavan palvelukulttuurin. Hänen elämäntyönsä tulee jättämään pysyvän jäljen suomalaiseen ruoka- ja viinikulttuuriin.
Taustatietoa tunnustuksesta
Suomen Gastronomien Seura voi myöntää joko seuran jäsenelle tai ulkopuoliselle henkilölle tunnustuspalkinnon, joka huomattavalla ja ansiokkaalla tavalla on edistänyt seuran tarkoitusperiä suomalaisen gastronomian vaalimisessa ja kehittämisessä. Tunnustuspalkinnon muodostavat ansiohaarukka, jossa hopeinen plaketti, ja numeroitu nimellä varustettu kunniakirja. Erityiset gastronomiset ansiot voivat liittyä joko seuran toimintaan tai esimerkiksi gastronomisen kirjallisuuden julkaisemiseen, kääntämiseen tai toimittamiseen, ravintola-alan tai ravintolaopetuksen saavutuksiin tai muihin johtokunnan pysyvästi hyviksi arvioimiin gastronomisiin ansioihin.
Gastronomien ansiohaarukan saaneet henkilöt:
- Anna-Maija Tanttu 1991
- Jukka Mannerkorpi 1992
- Raili Koroma 1993
- Johannes Koroma 1993
- Mysi Lahtinen 1994
- Heikki Tavela 1994
- Georg H. Borgström 1994
- Juha Berglund 1995
- Eero Mäkelä 1995
- Tore Wretman 1996
- Charles Haukatsalo 2007
- Jyrki Talvitie 2007
- Ari Ruoho 2022
- Terhi Vitikka 2022
- Asta Nurmilaukas 2025
Maamme vanhin ruokaseura vaalii ja kehittää maamme gastronomiaa ja ruokakulttuuria. Seuraan kuuluu tänä noin 300 hyvän ruoan ja juoman ystävää.
Lisätiedot
Puheenjohtaja Joni Kiiski, Suomen Gastronomien Seura, 040 720 1194