Suomalainen keittiö tarvitsee roolimalleja

5.05.2022 | Puheenjohtajalta

Monet maamme eturivin kokit tekevät kovaa työtä suomalaisen keittiön eteen. Ei mennä sieltä missä aita on matalin tai suunnitella ruokalistoja voittojen maksimointi mielessä. Suomalaisen keittotaidon tunnettuutta ja arvostusta parannetaan kilpailemalla, osallistumalla kansainvälisiin alan tapahtumiin ja tilaisuuksiin, näkemällä vaivaa kotimaisten kalojen, lihojen ja kasvisten sisäänostossa ja laadun parantamisessa, tutkimalla vanhaa suomalaista keittotaitoa, olemalla ylpeä suomalaisesta gastronomiasta ulkomailla työskennellessä, kannustamalla nuorta polvea alan pariin, tapaamalla asiakkaita salin puolella ja kertomalla illan annoksista ja tietenkin jatkuvalla parantamisella. Keittiömestareiden ja ravintoloitsijoiden työ on hyvin linjassa seuramme perustamisvuodesta lähtien samoina pysyneiden tavoitteiden kanssa.

Vuoden ravintola -tunnustus jaetaan yleensä verrattain uudelle ravintolalle. Ei tähdenlennolle – vaan osaamisellaan ja näkemyksellään paikkansa vakiinnuttaneelle ravintolalle, joka usein tuo jotain uutta suomalaiseen ravintola-alaan.

Miten tuoda esille yksittäisiä henkilöitä, jotka toimivat roolimallina, vaalivat ja kehittävät gastronomiaa maassamme? Johtokunta päätti ratkaista tämän ottamalla käyttöön seuramme ansiomerkin. 15 vuoden tauon jälkeen Suomen Gastronomien Seuran ansiomerkit luovutettiin ravintola Nokan Ari Ruoholle ja Terhi Vitikalle.

Ravintola-asiakas arvostaa mietittyä ja käsityönä valmistettua ravintolakokemusta. Ruohon ja Vitikan johtaman ravintola Nokan toimintamalli on maailman mittakaavassakin uniikki. Keittiö osallistuu ruokasesonkien ja parhaiden pientuottajien aarteiden hankintaan ja tarjoaa tyylikkäällä tavalla ateriakokonaisuuksia, joissa maistuu suomalaisen keittiön sielu, perustelin tunnustusta.

Luovutustilaisuudessa Nokan viinibaarissa nostin yhtenä perusteluna esille Terhin ja Arin laaja-alaisen ruokakulttuurityön, jolla he ovat tehneet tunnetuksi pientuottajaverkostoa hyvän ruoan ja juoman ystäville.

Viime vuodet ovat ajaneet ahtaalle monet pientuottajat ja nyt jos koskaan työ laatua tuottavista yrittäjistä tarvitsee näkyvyyttä. Esimerkiksi AhlmanEdu lakkauttaa Tilameijerin toiminnan juhannukseen 2022. Suomenkarjan maidosta valmistetuista juustoista ja hapatetuista maitotuotteista tunnettu pienmeijerin lopettamisen myötä häviää osaamista ja makuja, joita monet jäävät kaipaamaan.

Kiitos Reko-lähiruokapiirien, suoramyyntikanavien ja innokkaiden ruokakauppiaiden kuluttajien on halutessaan helppo ostaa samoilta tuottajilta kuin parhaiden ravintoloiden keittiöistä vastaavat. Arjen luksusta, johon yhä useamman toivoisi tarttuvat kotikeittiössä. Isommat volyymit mahdollistaisivat yhä useammalle pientuottajalle kannattavan elinkeinon ja toiminnan kehittämisen. Monipuolinen ja myös pieneen tuotantomääriin keskittyvä ammattilaisten joukko takaa gastronomille rikkaan makumaailman, josta voi ylpeästi pitää mekkalaa turuilla ja toreilla.

Joni Kiiski
Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja