Koko päivän ruokaretki Helsingistä Tampereelle

24.09.2021 | Ruokamatkavinkit

Tampere on monella tavalla loistava päiväretkikohde pääkaupunkiseudulla asuvalle, sillä junamatka Helsingistä kestää parhaimmillaan vain puolitoista tuntia suuntaansa. Reissuun voi toki lähteä omallakin autolla, mutta julkisia kulkuvälineitä suosimalla ei tarvitse arpoa, kuinka paljon viiniä päivällisellä tohtii nauttia.

Iltaruokailua varten on hyvä tehdä pöytävaraus hyvissä ajoin etukäteen. Viimeistään junassa kannattaa myös ladata puhelimeen Nysse-mobiilisovellus, jolla voit ostaa paikallisliikenteen matkalippuja. Vuorokausilippu on erinomainen hankinta, jos suunnittelemiesi pistäytymispaikkojen välimatkat ovat pitkiä. Nysse-sovelluksessa on myös oivallinen reittiopas, joka helpottaa oikean bussin tai raitiovaunun valintaa.

Aamupalalle Amuriin

Jos hyppäät varhaisaamun junaan, kannattaa perillä nauttia aamiaista Amurin Helmessä. Työläismuseokorttelin kahvilaan katetaan joka päivä aamiaisbuffa, joka sisältää myös paikan päällä leivottua pullaa.

Ennen lounasta ehdit ravita sieluasi jossain Tampereen lukuisista museoista. Museokeskus Vapriikki ja Sara Hildénin taidemuseo ovat aina hyviä valintoja. Myös erikoisehko Lenin-museo on visiitin väärti.

Mustaa torilla vai soppaa hallissa?

Lounaspaikkaa valitessa Tampereella on vain hyviä vaihtoehtoja. Itse pyrin jokaisella Tampereen vierailulla syömään vähintään pienen pätkän mustaamakkaraa. Parhaimmillaan musta on tuoreena ja tuoreinta mörköpötköä tarjoillaan Tammelantorin Rautabaarissa maanantaista lauantaihin. Kannattaa mennä ajoissa ja varautua jonottamaan.

Mustaa Tammelantorilla.

Jos haluat lounastaa sisätiloissa, niin suuntaa kulkusi Tampereen kauniiseen kauppahalliin ja siellä 4vuodenaikaa-bistroon, joka tunnetaan herkullisesta bouillabaissestaan. 4vuodenaikaa tarjoilee myös aamiaista ja lounasaikaan sinne voi tehdä pöytävarauksen.

Bouillabaisse à la 4vuodenaikaa.

Väliaikakahvit näkötornissa tai teatterissa

Lounaan ja päivällisen välisen ajan voi kuluttaa Tampereella monella tavoin. Jos haluat reippailla, lähde Pyynikin näkötornille ja palkitse itsesi munkkikahveilla portaiden kipuamisen jälkeen.

Munkkikahvit Pyynikillä.

Erittäin kannatettavaa on suunnitella retki sellaiselle päivälle, jolloin on mahdollista hankkia lippu teatterin päivänäytökseen. Tarkista tuoreimmat ohjelmistot ja aikataulut Tampereen Teatterin ja Tampereen Työväen Teatterin sivuilta. Kesällä luonteva teatterivaihtoehto on Pyynikin kesäteatteri.

Aikaa saat mukavasti kulumaan myös Pyynikki Distilling Company -vierailulla. Pääset sinne rautatieasemalta Lamminpään suuntaan menevällä bussilla 14. Voit myös halutessasi tehdä panimotuotteista ennakkotilauksen ja noutaa ostoksesi paikan päältä valmiiksi pakattuina. Tislaamon tuotteita voit tilata vaikka Tampereen Stockmannin Alkoon ja hakea mahtiginit mukaasi ennen iltaruokailuun siirtymistä.

Päivällinen on ihmisen parasta aikaa

Viimeinen nopea juna Helsinkiin lähtee klo 22, joten päivällinen kannattaa varata alkamaan mahdollisimman aikaisin. Jos aloitat viideltä, niin ehdit junaan mukavasti vaikka Viinikasta, missä sijaitsee viehättävä hotelli Lillan. Hotellin yhteydessä toimivan Lillan Kök -ravintolan ruokia ja supermielenkiintoista viinilistaa voin lämpimästi suositella. Lillaniin pääset kätevästi rautatieasemalta Turtolan suuntaan menevällä bussilla 14.

Purjoa ja kananmunaa ravintola C:n tapaan.

Kaikin tavoin erinomainen iltaruokailuvaihtoehto on ravintola C, jossa vihanneksia, juureksia, marjoja sekä kotimaista järvikalaa käytetään todella innovatiivisesti. Siellä kotimaiset sesongin ainekset muodostavat todellakin osiaan suuremman elämyksen. Yksi C:n hyvistä puolista on sen sijainti aivan rautatieaseman kupeessa. Vaikka ottaisit päivällisen päätteeksi toisenkin avecin, niin ehdit vielä ihan hyvin junaan.

 

Jaana Ahvenainen

Kirjoittaja on Suomen Gastronomien Seuran johtokunnan jäsen ja intohimoinen ruokamatkaaja