Kokkikisailu opettaa muutakin kuin keittiötekniikkaa

30.08.2021 | Tapahtumat

MasterChef gastronomit 2021 järjestettiin viime viikolla Kokkikoulu Espan tiloissa. Keittiömestari Markus Aremo valitsi mysteeriboksin sisällön ja tuomaroi kisan.

Gastronomien Masterchef-kisan ainekset

Naudan petite tender, kokonainen lahna ja sesongin herkut: herkkutatti, punakaali, puolukka, kurpitsa, lehtikaali, kotimainen maissi ja aprikoosi inspiroivat kilpailijoita kolmen ruokalajin illallisen suunnittelussa.

Paikan päälle saapunut kisayleisö kannusti ja jakoi hyvässä MasterChef -hengessä pieniä vinkkejä kilpailijoille tarpeen tullen. Kaikki annokset nousivat tuomaroitavaksi jaetun aikataulun mukaisesti ja niin kilpailijat kuin yleisökin ilmiselvästi nauttivat kisasta.

Nappasimme tiukan kisan voiton parini Mira Saartion kanssa. Valmistimme alkuruoaksi lahnakvenellit herkkutattikastikkeen ja lehtikaalin kera. Pääruoaksi pariloitua petite tenderiä, perunagalettea, paahdettua kurpitsapyreetä, heinäsavustettua maissia ja pikkelöityä punakaali-puolukkasalaattia. Jälkiruoaksi kaikki kilpailijat valmistivat ranskalaisen aprikoosipiirakan, joka tarjottiin crème chantillyn kanssa. Gastronomien haarukka -kiertopalkinto luovutetaan meille loppuvuodesta joulujuhlassamme.

Oppia ikä kaikki

Olen osallistunut lähes kaikkiin viime vuosina järjestettyihin työpajoihimme. Tilaisuudet ovat tarjonneet upeita oppimiskokemuksia yhdessä huippuammattilaisten ja jäsenten kanssa ruokaa laittaessa ja siitä nauttien. Koen, että MasterChef -kisa tarjoaa hienon lisän normaaliin työpajatoimintaan. Menun suunnitteluun liittyvät valinnat ja pohdinnat, yhteispeli ja tiivis kommunikointi kilpakumppanin kanssa, ruoanlaiton flow kellon käydessä ja erityisesti annosten arviointi ja palaute jäävät pysyvästi mieleen.

Tässä muutamia esimerkkejä viime ja tältä vuodelta:

  • Miksi peitit kauniit sitrussegmentit kastikkeen alle?
  • Käytitkö kananmunaa friteerattujen turskapullien massassa?
  • Miksen viimeistellyt annosta juuri silputulla ruohosipulilla, sen sijaan että sekoitin sen massaan – eihän tuoretta piparjuurtakaan sotketa kalan joukkoon?
  • Olisiko raskaan kerman ja voin käytön voinut korvata oliiviöljyllä kurpitsapyreessä?

Tuomarin analyysistä jäi paljon pohdittavaa myös kotiläksyksi. Aremon opettavaisessa loppupuheenvuorossa korostuivat makuun liittyvien asioiden lisäksi vuodenajan herkullisuuden ymmärtäminen ja arvostus, luonnonantimien kekseliään monipuolinen käyttö, korkean keittotaidon tärkeät yksityiskohdat ja säännöt, joihin kannattaa nojautua sekä luksuksella lumoaminen ja ruokailijan hyvän olon tunne.

Gastronomi odottaa keittiömestarilta ensisijaisesti maun ja moniaistisen herkullisuuden kuvausta hänen valinnoistaan keskusteltaessa. Hyvän ruoan ystävää ja tuntijaa kiinnostavat ajatukset yksityiskohtien takaa, varsinkin täysin uutta makumaailmaa mielen ja kielen päällä pyöritellessä.
Korkea keittotaito sisältää oletuksen siitä, että ruoka valmistetaan ja tarjotaan tässä – ruoanlaittoon täysillä latautuen – tehokkaan kokoonpanolinja-toteutuksen sijaan. Herkuttelussakin on pohjimmiltaan kyse uuden etsimisestä ja ainutlaatuisesta hetkestä nauttimisesta.

Joni Kiiski