Kesäterveiset puheenjohtajalta

24.06.2020 | Puheenjohtajalta

Tätä kirjoittaessani Suomessa on 28 ihmistä sairaalahoidossa koronaviruksesta johtuen. Tuoreimmat 7 päivän luvut verrattuna edelliseen 7 päivän jaksoon näyttävät tilanteen kehittyvän edelleen parempaan suuntaan. Toivon, että sinä ja perheesi voitte hyvin.

Ravintolat avasivat ovensa viime viikolla luvatusti. Uudelleen avaaminen onnistui ilmeisen hyvin uutisten ja myös omien havaintojeni perusteella. Ravintola-alan ammattilaiset ovat todellakin luottamuksen arvoisia – ihmetyttää välillä, miksi tätä pitää edes korostaa ja tuoda esiin? Ravintolat hoitivat oman osuutensa hyvin, mutta valitettavasti korviini kantautui ikäviä viestejä asiakkaiden käyttäytymisestä. Osa pöytiä varanneista asiakkaista ei saapunut illalliselle, eivätkä myöskään vaivautuneet ilmoittamaan esteestä! Anteeksiantamatonta käytöstä, erityisesti nyt, kun ravintolat joutuvat toimimaan rajoitetuilla asiakasmäärillä.

Aloitin ravintolaviikkoni lounaalla Tapiolan Bistro O Matissa. Kevyesti ruisjauhoilla paneroidut silakkapihvit oli paistettu rapeaksi kirkastetussa voissa. Silakat tarjoiltiin perunasoseen, mummonkurkkujen ja tilli-kermaviilikastikkeen kanssa. Myös ystäväni nauttima vasikanlihasta tehty Wallenbergin pihvi oli taiten valmistettu. Viikon jymy- uutinen oli keittiömestari Jari Vesivalon siirtyminen ravintola OLOsta Tapiolaan. Odotan innolla mihin suuntaan Bistro O Mat kehittyy entisestään Vesivalon aikana.

Nautin illallisen Alexanderplatsilla maanantaina. Alkuun turskasta ja savusiiasta tehty brandade, jonka kanssa tarjottiin yksinkertaisesti raikkaan makuisia kevätretiisejä, laadukasta oliiviöljyä ja sitruunalohko. Hieno osoitus, miten yksinkertaisuus on valttia, kun raaka-aineet ovat kunnossa. Pääruoaksi valitsin châteaubriandin Cáfe de Paris -maustevoilla. Pihvin kanssa tarjoiltiin tyylikkäästi erillisistä tarjoiluastioista valkosipuliperunat ja pihvitomaatti-sipulisalaatti. Raikkaan täyteläinen sitruuna- kermahyytelö paahdetun italialaisen marengin kanssa oli erinomainen päätös ravintolarajoitusten päättymisestä juhlistavalle illalliselle. Alexanderplatsilla on muuten aurinkoiset terassit niin lounasaikaan sisäpihalla kuin iltapäivästä aina iltaan asti Esplanadilla, jos haluaa nautiskella ulkoilmassa.

Palace avasi ovensa tiistaina. Tein pöytävarauksen välittömästi toukokuun alussa Hallituksen antaessa tiedon, että ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alusta. Se kannatti: sain haluamani pöydän myöhemmin täyteen varatusta ravintolasta. Ravintolan henkilökunta oli selvästi odottanut avaamista yhtä paljon kuin kanta- asiakkaat. Ystävällinen ja ammattitaitoinen palvelu jatkui läpi illan. Illan maistelumenu sisälsi hienoja raaka-aineita: keltapyrstöpiikkimakrillia, kampasimpukkaa, Carelia Caviarin kaviaaria, merirapua, kuhaa, Anjoy-kyyhkyä ja huhtasieniä muutamia mainitakseni. Erityisen ilahduttavaa oli seurata nuorten kokkien iloisen itsevarmaa annosten viimeistelyä pöydässä. He kohtasivat vaativat asiakkaat tavalla, josta aisti nuoren ammattiylpeyden ja se on vain hyvä asia!

Keskiviikkona reitin varrelle osui Pohjanmaan grilli Kilon poliisiaseman lähellä. Minulla on tapana kysyä, mistä grillin käyttämät lihapiirakat tulevat. Jos grilli käyttää pienleipomoiden piirakoita, tilaan sellaisen. Tällä kertaa tarjolla olisi ollut leipomojätin piirakka, joten siirryin porilainen-testiin. Monelle pizza Margherita kertoo pizzerian tason. Minulle porilainen on grillin ota tai jätä -testi. Pohjanmaan grillin porilainen läpäisi laatutestin heittämällä. Kolmen sentin paahtoleipäviipaleet paistettiin rapeaksi parilalla ja valinnanvaraakin oli makkarapihvin osalta: jahti- tai lauantaimakkara. Jahtimakkara ja kaikki mausteet, kiitos! Hyvää perinteistä suomalaista grillikioskia on kovin vaikea löytää tänä päivänä. Nuorten yrittäjien grillikioski oli miellyttävä uusi tuttavuus.

Perjantaina nautin lounaan Matti Jämsénin BAD (Best Adventure of the Day) Lintu 10 -lounasravintolassa. Ravintoloitsija oli itse huolehtimassa asiakkaista. Tarjolla oli Lindströmin pihvit karamellisoidun sipulipyreen ja paistettujen perunoiden kera. Toivottavasti hyvin valmistettu suomalainen kotiruoka saa uutta nostatusta ja ansaitsemaansa arvostusta huippukokkien työn myötä. Kävin myös tekemässä haukipitakebab-testin vuosaarelaisessa Kebab-pizzeriassa perjantaina. Kauklahtelainen Maxin Kala on lanseerannut hauesta valmistetun kebabtuotteen. 25 euron kilohintai- seen haukikebabin raaka-aineissa ei ole muuta kuin hauki ja mausteet. Gökhan Guney leipoi tuoreet pitaleivät, valmisti jogurttikastikkeet ja muut lisukkeet. Vertailimme Myrttisen maustekurkkuja Gökhanin käyttämiin Herkkumaan kurkkuihin. Myrttinen vei voiton rapeudellaan ja kurkun raikkaalla maulla. Oli erittäin opettavaista kuulla yksinyrittäjän haasteista ja toiveista nauttiessamme todennäköisesti Suomen ensimmäistä turkkilaisen kebabmestarin valmistamaa kalakebabia.

Lauantaina maistoin ensimmäistä kertaa Carelia Caviarin Varkaudessa kasvattamaa kitasampea (beluga). Ostin puolen kilon sampikyljyksen luuytimellä Tukkutorin Kalasta. 40 kilon sammelle on kertynyt reilusti herkullisen rasvaista vatsalihaa. Yksinkertainen grillaus. Voikastikkeen valmistin Sorrenton sitruunoista, kaprismarjoista ja persiljasta. Grillatut varhaissipulit ja Ahlbergin roomansalaatti riittivät kala-aterin lisäkkeiksi. Kannattaa kokeilla juuri päivitetyssä WWF:n Kalaoppaassa vihreän leiman (paras valinta) saanutta viljeltyä sampea. Tukkutorin Kalan erinomaisille kalalounaille pääsee jälleen. Ostokset onnistuvat helposti samalla käynnillä.

Sunnuntaina oli intialaisen keittiön vuoro. Tapiolassa sijaitseva Tony’s Corner tarjoaa viikonloppuisin pääkaupunkiseudulla asuville intialaisille ja intialaisen keittiön ystäville aitoja makuja. Tällä kertaa vuorossa oli monia ruokalajeja sisältänyt Punjabi thali – kokonaisuus. Uskon, että aidot intialaiset ruokalajit tulevat yleistymään pääkaupunki- seudulla lähivuosina.

Hyvän ruon perässä ei todellakaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan tulevana kesänä. Tässä muutamia vinkkejä kesäherkutteluun.

Kristian Vuojärvi avasi uuden fine dining -ravintolan W30 Unioninkadulle Senaatintorin viereen. Gastronomeilta kuullut ensikommentit ovat lupaavia. Vuoden ravintolat Grön ja Kaskis hyödynsivät koronatauon remonttiin ja pienimuotoiseen kasvojenkohotukseen. ORA toi laatusushin ja illallispaketin rinnalle piknikille sopivan eväspaketin. Finnjävel tarjoaa TV:stä tuttua modernisoitua suomalaista keittiötä. Koronasulun aikana laadukkaiden illallispakettien kanssa huhkineet Spis, Demo, Inari ja Nolla tarjoavat jälleen makuelämyksiä ravintolasalissa. Tuomas Vierelä on ottanut OLO:n haltuun kilpailukykyisesti hinnoitellulla kesämenulla. Ravintola Nokka taas syventyy suomalaisen luonnon tarjoamiin raaka-aineisiin. Kesän menussa kotimainen villikala saa vierelleen Ari Ruohon keräämää rakkolevää. Tuore ravintolatulokas Skörd Fredrikinkadulla luottaa myös lähiruokaan: kaikki ravintolan raaka-aineet ja juomat tulevat Suomesta.

Olen varma, että laadulla pärjää ja kovaan ammattitaitoon ja jatkuvaan parantamiseen keskittyvät ravintolat erottuvat edukseen myös näinä vaikeina aikoina. Toivon todella, että yhä useammat kotimaan matkailijat ja kaupunkilaiset löytävät huippuravintolam- me tänä kesänä.

Kriisi tulee väistämättä muokkaamaan ravintola-alaa ja uusi normaali tulee näkymään myös asiakkaille. Kirjoitan tästä aiheesta ensi kerralla lisää.

Toivotan koko johtokunnan puolesta kaikille herkullista juhannusta sesongin herkkuja nautiskellen!

Joni Kiiski
vt. puheenjohtaja