Porvoon kaunein talo sai himoitun kunniamaininnan – Vår on Vuoden ravintola 2024

20.03.2024 | Ajankohtaista

Suomen Gastronomien Seura valitsi Vuoden ravintolaksi 2024 porvoolaisen Vårin, joka sijaitsee yli 140 vuotta vanhassa rakennuksessa, kaupungin kauneimmaksi tituleeratussa.

”Porvoo on ollut pitkään hieno matkailukohde ruokakulttuurin ystäville. Vårin menestys ei ole tullut tyhjästä vaan sillä on syvät juuret porvoolaisessa gastronomiassa, ravintolaelämässä ja Itä-Uudenmaan pientuottajaverkostoissa. Vår on tuonut kala-kasvisvoittoisella menullaan ja erinomaisella palvelulla uudenlaisen elämyksen, ei pelkästään Porvooseen vaan koko Suomeen”, gastronomit perustelevat valintaansa.

Niko lehto Kuva: Annika Blåfield

Alan vankat ammattilaiset Marjo Lindberg, 33, ja Niko Lehto, 36, avasivat ensimmäinen oman ravintolansa elokuussa 2021. Vår toimii Villa Borg -nimisessä vanhan kaupungin liikekiinteistössä, jossa on sen pitkän historian aikana myyty myös makeisia ja pienoisveneitä. Vår on ehtinyt saada useita muita huomionosoituksia, kuten Michelin-tähden kesällä 2023.

”Olemme erittäin otettuja siitä, että Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vårin Vuoden ravintolaksi. Porvoolaisen gastronomian ja vieraanvaraisuuden esille nostaminen on ollut meidän tavoitteemme. Haluammekin kiittää kaikkia kollegoita Porvoossa, sillä yksin ei tätä kukaan tee. Yhdessä olemme tehneet Porvoosta vetovoimaisen ruokamatkakohteen. Muutaman vuoden aikana olemme, saaneet kestitä tuhansia vieraita, jotka ovat tehneet työstämme mahdollista. Ravintolan menestyksestä suurin kunnia ja kiitos kuuluu meidän mahtavalle tiimillemme, paikallisille tuottajille ja yhteistyökumppaneille ”, Lindberg ja Lehto toteavat vastaanottaessaan kunniakirjaa.

Marjo Lindberg Kuva: Niko Lehto

 

Suomen Gastronomien Seura painottaa, että sen huomionosoitus ei ole sattuma, vaan pitkän valintaprosessin tulos. Se käynnistyy aina yli puoli vuotta ennen julkistusta. Arvoa annetaan sille, miten ravintola on omilla toimillaan kehittänyt suomalaista keittotaitoa sekä hyvän ruoan ja juoman arvostusta maassamme. Omaperäisyyttä on arvostettu viime vuosien valinnoissa, kuten myös kestävää gastronomiaa. 

”Kaikki käytetään kalansaaliista” -periaate toimii esimerkillisesti Vårin keittiön arjessa. Seuran tekemän valinnan ratkaisi lopulta kokonaisuus, jossa otettiin huomioon asiakkaiden kohtaaminen ja heidän saamansa aistinautinto.

 

 

 

Taustatietoa tunnustuksesta

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Vår on 36. tunnustuksen saanut ravintola. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

www.gastronomit.fi 

Lisätiedot 

Puheenjohtaja Joni Kiiski, Suomen Gastronomien Seura
joni.kiiski@gastronomit.fi 

Yrittäjät Marjo Lindberg ja Niko Lehto
info@restaurantvar.fi

 

Kuva: Jassu Dammert

Kuva: Niko Lehto

Kuva: Jassu Dammert