Gastronomien pienoisnäyttely avattiin yhtä aikaa Kuohuvat kymmenet -näyttelyn kanssa.

Museojohtaja Anni Pelkonen avasi tilaisuuden.
Näyttely esittelee gastronomien työtä gastronomian vaalimisessa ja kehittämisessä maassamme, ruokakulttuurimme nostattamisessa sen ansaitsemaan arvoonsa. Lisäksi tuomme esiin jäsentoimintaa työpajojen ja kirjallisen tuotannon julkaisemisessa.
Näyttely on esillä 11.1.2026 asti Hotelli- ja ravintolamuseossa.
Puheenjohtaja Joni Kiisken puhe Hotelli- ja Ravintolamuseossa 18.9.2025
Arvoisat vieraat,
Aloitan pienellä aikamatkalla Turun Seurahuoneelle. Mateenmätiä, paahtoleipää ja voita. Nahkiaisia kastikkeessa. Palvilammasta ja perunasalaattia. Häränhäntälientä. Siirrytään pääruokiin: paperissa paistettua siikaa. Fasaania. Katkaravuilla ja kateenkorvamuhennoksella täytettyjä vasikanpaistikkeita ja madeirakastiketta. Jälkiruoaksi salissa liekitetyt persikat punaviinissä.
Löysin 1960- ja 1970-luvun vaihteen menun edesmenneen keittiömestari-isäni jäämistöstä. Olen palannut sen ääreen monesti, ja kysellyt aikakauden mestareilta reseptiikan yksityiskohtia ja annoksiin liittyviä tarinoita. Ruokalista on kuin kokoelma suomalaisen keittiön aarteita.

Tiina Kiiskinen piti puheen Kuhuvat kymmenet -näyttelystä.
Kaupungistuminen, elintason nousu, kansainvälistyminen, hyvinvointivaltion rakentaminen, kylmäketjujen ja logistiikan parantuminen ja muut yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset näkyivät myös Suomen Gastronomien Seuran tavoitteiden mukaisessa työssä.
Toisinaan kuulee jopa keittiöalan ammattilaisten vähättelevän suomalaista ravintolakulttuuria. Ravintolakulttuuri on Suomessa kovin nuorta sanovat. Voisiko tarinat pöydissä kiertävistä voileivistä ja nykymaailmasta kovin poikkeavat ravintolasäädökset ja ravintolakentän monokulttuurisuus vaikuttaa siihen, että aikakausi yksipuolistetaan yksinkertaiseksi ja vähäpätöiseksi?
Isäni muisteli höyhentäneensä sorsia Seurahuoneella, ikätovereidensa juhliessa hippikesän päättymistä Ruisrockissa. Loppuvuosina hänet tunnettiin Turun Sanomissa julkaistujen ruokatarinoiden ja TS-tv:n Huru-ukot -sarjan toisena tähtenä. Reijo Haapasen ja Markku Kiisken luoma Huru-ukot syntyi tilauksesta: kuohuvien vuosikymmenien ikäluokka kyseli valmistusohjeita suosikkiannoksistaan. Keitettyä naudan kieltä ja muita klassikoita, kun on kovin vaikeaa löytää ravintoloiden listalta.
Teen parhaillaan muuttoa Malesiaan, ja pakatessa kysyn usein: onko tämä säilyttämisen arvoista? Sama kysymys koskee myös suomalaista ruokaperinnettä ja niitä perinteitä, jotka olemme saaneet aiemmilta sukupolvilta. Maailma muuttuu, mutta uskon vakaasti, että suomalainen ravintola-ala kehittyy entistä kansainvälisemmäksi, laadukkaammaksi ja makoisammaksi – rikkaita perinteitä unohtamatta.

Puheenjohtaja Joni Kiiski
Kuohuvat kymmenet -näyttelyn sanoin: ravintoloita kaikille, suomalaisen keittiön perinteitä hukkaamatta. Se on säilyttämisen arvoinen asia – ja siitä vien mukanani myös palasen uuteen kotikaupunkiini Kuala Lumpuriin.
Kiitos, ja lämpimästi tervetuloa näyttelyihin!
Kuvat: Sirpa Teräs

Avajaisissa olleet gastronomit