Tykkää meistä Facebookissa!

VUODEN RAVINTOLA 2018: KASKIS

Vuoden ravintola on turkulainen ravintola Kaskis

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2018 -tunnustuksen turkulaiselle ravintola Kaskikselle. Vuoden ravintola -valinnasta yli 30 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Kaskiksen herkullisella ruoalla, laadukkaalla palvelulla ja ravintolan vaikutuksella turkulaisen ravintola-alan kehitykseen.


Kaskiksen ravintoloitsijat Erik Mansikka, Topi Pekkanen ja Simo Raisio ovat luoneet laaturavintolan, joka on vakiinnuttanut paikkansa sekä Turun että Suomen parhaiden ravintoloiden joukossa. Tästä kertoo ravintolan pöytävaraustilanne: arki-illallinenkin kannattaa varata hyvissä ajoin.

Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus toteaa, että Kaskis avautui Kaskenahteen kalaravintolan paikalla vuonna 2014, mutta kun ravintolassa vierailee, tulee tunne, että tämähän on ollut tällainen "aina". Perinne ja tuore toteutus kietoutuvat yhteen. Asiaa edesauttavat paikan elävä tunnelma ja kodikas sisustus, Palhus sanoo.

 - Kaskiksessa vakuuttaa pitkäjänteinen ruokatuotteen kehittäminen persoonallisella otteella. Vuodenajat ja suomalaisen ruoan sielu on oivallettu uudella tavalla. Annoksissa näkyy ja maistuu aito rakkaus ruoanlaittoon. Vaikutuksen tekee myös paikallisuus sekä lautasella että palvelussa, joka on rentoa, mutta asiantuntevaa, Kaskikseen ja Kaskiksen asiakkaille sopivaa, Palhus luonnehtii.

Kaskiksen ruokafilosofia perustuu klassiseen ranskalaiseen keittiötaitoon, mutta annoksiin on saatu omaleimaisuutta uusien tekniikoiden, suomalaisten huippu raaka-aineiden ja toimivien makuparien kautta. Annokset asetellaan kauniisti ja keittiö seisoo ylpeästi maistelumenun takana esitellessään annoksia salissa.

- Kaskiksen kuuden ruokalajin menu on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Ruokalajien välillä on harvoin notkahduksia, ja  annosten herkullisuutta nostattavat pienet yksityiskohdat. Sesongin mukaan vaihteleva menu pitää mielenkiinnon yllä kerta toisensa jälkeen. Gastronomit arvostavat myös ruokiin sointuvia viinivalintoja, Palhus summaa.

Keittiön ja salin tiimityö toimii erinomaisesti. Täyden talon puheensorina tuo kansainvälistä tunnelmaa ravintolasaliin.

 

Kulttimaineensa veroinen Kaskis 

Ravintoloitsija Erik Mansikka kertoo fiilisten Vuoden ravintolassa olevan huipussaan.

-  Fiilis on hyvä. Toki olemme työtäkin tehneet menestyksen eteen, kiva että tulee tunnustuksia! Onhan sitä tietysti odoteltu, että gastronomit löytävät jälleen Turkuun; olin Hermanissa työharjoittelussa, kun se sai Vuoden ravintola -tunnustuksen vuonna 2003, joten jo oli aikakin, Mansikka toteaa.

Mansikka pitää Turun nykyistä ravintolamaisemaa erinomaisena. Kaikkein tärkeimmät vieraat tuodaan kuitenkin poikkeuksetta Kaskikseen.

- Jos vaikka tulee ulkomaisia vieraita, niin kyllä meiltä ensin kysytään pöytää.

Kaskiksella on ollut alusta asti kulttimaine. "Ja pysyy", vakuuttaa Mansikka nauraen.

-  Tällä paikalla aiemmin toiminut Kaskenahde oli tietojeni mukaan Turun vanhin yksityinen ravintola. Kunnioitamme liiketilan historiaa, pidämme paikkaa pystyssä ja pysymme yksityisenä ravintolana, Mansikka lupaa.

Ravintolansa suurimpana vahvuutena Mansikka pitää maanläheistä, rentoa meininkiä.

- Rentous on tärkeintä - kokki Tuton hattu päässä tarjoaa kebabia, se tekee paikan! Asiakaspalvelusta tulee paljon kiitosta, siinä pyrimme henkilökohtaisuuteen. Ruoka on kolmas tärkeä tekijä, sen teemme parhaista raaka-aineista, kotimaisuus edellä, Mansikka kuvailee. 

Trendien perässä Kaskis ei juokse, mutta kokeille on luontevaa ottaa huomioon megatrendi vegaanisuus.

- Kasvissyöjät ja vegaanit on otettu alusta asti huomioon, ja kutosen menun saa vegaanisena. Saamme siitä paljon kiitosta. Otamme myös ottaa palautetta vastaan ja parannamme koko ajan menuamme; palkkasimme jopa kokin, jolla on kokemusta vegeravintoloista. Meidän täytyy tarjota rahalle vastinetta, Mansikka sanoo.

Vuoden ravintolat ovat usein saaneet "tähtipölyä" ja menestyneet myös muiden tunnustusten jaossa. Tämänvuotiset Michelin-tähdet julkistetaan vielä helmikuun aikana, mutta Mansikka ei myönnä odottavansa siltä suunnalta mitään. Kaskis-fanit - gastronomit mukaan lukien - ovat odottavalla kannalla!

- En odota tähteä. Toki tähtikriteerit ovat muuttuneet ja vastaavat tätä päivää: rennotkin paikat saavat tähtiä, jos tekevät asiat oikein, Mansikka summaa.

Kaskiksen menestys kaupungin perinteisestä ravintolakeskittymästä sivussa on vaikuttanut myönteisesti koko Turun ravintolaskenen kehittymiseen. Turusta on tullut mielenkiintoinen ruokakaupunki tärkeimpänä vetonaulanaan juuri Kaskis. Paineita Kaskiksessa helpottaa sisarravintola Kakolan ruusu, joka toimii vanhassa vankilamiljöössä ympärivuotisesti.

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa. Suomen Gastronomien Seura ry on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Kaskis on 28. tunnustuksen saanut ravintola.

Suomen Gastronomien Seura SGS on vuonna 1945 perustettu arvostettu ruokaseura, johon kuuluu noin 300 jäsentä. Seuran tarkoituksena on gastronomian vaaliminen ja kehittäminen maassamme, ruokakulttuurimme nostaminen sen ansaitsemaan arvoon ja sen kansainvälisen tunnettuuden lisääminen.

 

Lisätiedot

Puheenjohtaja Kim Palhus, Suomen Gastronomien Seura, 040 744 0373

Ravintoloitsija Erik Mansikka, ravintola Kaskis, 040 761 1781Vuoden ravintola 2017: GRÖN

Vuoden ravintola on helsinkiläinen Grön

 Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2017 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Grönille. Vuoden ravintola -valinnasta 32 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Grönin rohkeudella, yllätyksellisyydellä ja laadukkuudella.

 Ravintolan sielu, hallitseva Vuoden kokki Toni Kostian on onnistunut rakentamaan kokonaisuuden, josta asiakkaan on helppo nauttia. Ravintolan persoonallinen, Suomen luonnosta ammentava tyyli vakuutti seuramme jäsenet jo ensikäynneillä vuoden 2015 marraskuussa. Tasalaatuisuus kuulostaa tässä yhteydessä latteudelta, mutta pitää paikkansa: jokainen ravintolan tarjoilema ateria on yhtä kohottava!

 Omintakeinen ja tyylikäs

 Reilun vuoden toiminta-aikanaan Grön on vakiinnuttanut villit raaka-aineet osaksi päivittäistä menua. Toni Kostian tiimeineen huolehtii, että kasvukauden satoa riittää hyödynnettäväksi eri tavoin säilöttynä läpi talven.

 - Grönissä kulkee punaisena lankana makujen rohkea yhdistely. Grön on tässä ajassa, mutta kuitenkin erilainen kuin muut ravintolakarttamme tulokkaat. Se onnistuu yllättämään yhä uudelleen yhdistelmillä, joissa ei ole kikkailun makua, vaan päällimmäiseksi jää tunne tyylikkyydestä ja laadukkuudesta, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus ylistää.

Annokset saavat hämmästelemään aikaa ja paikkaa. Olemmeko Suomessa, onko tämä nyt? Keittiö loihtii perinteisiä makuja aivan uudella tavalla, mutta lapsuuden tuoksumuistoja kutkutellen.

 - Jokaisessa annoksessa oli oma koukkunsa ja vahva yllättävyys. Annoksissa oli paljon vastakkainasettelua - tuoretta ja säilöttyä, raakaa ja kypsää, hapanta ja makeaa, pilkottua ja soseutettua, mutta ei niin, että niissä olisi ylimääräistä kikkailun makua, kuvailee Vuoden ravintola -raati.

 Ravintoloitsija Toni Kostianin mukaan on mahtavaa nähdä Grön Vuoden ravintoloiden listalla.

 - On todella hienoa saada näin tärkeä tunnustus. Ravintolan onnistumisen taustalla on aina mietittyä ja tarkkaa tiimityötä, siihen ei kukaan pysty yksin. Jokainen ansaitsee suuren kiitoksen - aina työntekijästä asiakkaisiin, Toni Kostian sanoo.

 Kostian uskoo tunnustuksen olevan hyvä potku kehittää toimintaa vielä pidemmälle ja paremmaksi.

 - Meille on koko projektin ajan ollut tärkeää ajaa itseämme ja ravintolaamme eteenpäin!

Vuoden ravintola jo 32 vuotta

Arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on myös hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

 Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Grön on 27. tunnustuksen saanut ravintola. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Lisätietoja: puheenjohtaja Kim Palhus

040 744 0373


Vuoden ravintola 2016: ROUX

Ravintoloitsijapariskunta Kati ja Sami Häkkinen

Historialliseen lahteilaisapteekkiin remontoitu tunnelmallinen ravintolasali

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2016 -tunnustuksen lahtelaiselle ravintola Rouxille.

Vuoden ravintola -valinnasta 31 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Rouxin pitkäjänteisellä työllä korkealaatuisen klassisen ranskalaisen keittiötaiteen vaalimiseksi.

Jo yhdeksänvuotias ravintola Roux on kunniakkaasti kantanut Lahden parhaan ravintolan titteliä avaamisestaan lähtien ja panostanut erinomaisen ruoan lisäksi myös maamme parhaimpaan palveluun.

Ravintoloitsijapariskunta Kati ja Sami Häkkisen liki satavuotiaaseen lahtelaisapteekkiin rakentama ja mestaroima Roux on sinnikkäästi pitänyt kiinni kunnianhimoisesta linjastaan. Positio talviurheilu- ja hiphopkaupungin ainoana fine dining -tasoista ruokaa tarjoavana ravintolana ei kuitenkaan ole helppo. Yhden ravintolan on haastavaa synnyttää muuten ketjuvetoiseen Lahteen korkealaatuisen syömisen kulttuuria. Siinä Roux on kuitenkin onnistunut ja pystynyt koulimaan alueelle asiakaskunnan, joka osaa vaatia ravintolaltaan yhä parempaa ruokaa.

"Tyylipuhtaan fine dining -ravintolan tapaan Roux viehättää kokonaisuutena. Siellä on loistava ruuan ja viinin yhdistelmä, kaunis miljöö sekä erinomainen palvelu. Sami Häkkinen liputtaa keittiössään klassisen ranskalaisen ruoanlaittoperinteen puolesta ja salista vastaava vaimonsa Kati pitää huolen siitä, että palvelu pelaa moitteettomasti ja huolellisesti valitut juomat täydentävät annokset", kertoo Vuoden ravintola -valinnasta vastaavan Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä.

Asiakaskuntansa ohella Roux on valmentanut menestyksekkäästi myös henkilökuntaansa. Ravintolassa nautitaan erinomaisen ruoan ohella myös erinomaisesta palvelusta, ja ravintola onkin toiminut monen nuoren kilpailuvalmennettavan kouluttajana.

"Suomen tunnetuimmat ravintolatähdet ovat lähes poikkeuksetta sijainneet Helsingissä ja viime vuosina myös Turussa ja Tampereella. Onkin hienoa huomata, että myös Lahdessa kukoistaa vuodesta toiseen ravintola, joka periksi antamattomasti uskoo viihtyisän miljöön ja erinomaisen ruoan ja palvelun yhdistelmään. Roux on ansainnut paikkansa Vuoden ravintolana ja toimii varmasti kannustavana esimerkkinä myös pienempien kaupunkien ravintoloitsijoille", perustelee Lähteenoja-Niemelä Vuoden Ravintola 2016 -valintaa.

Vuoden ravintola jo 31 vuotta

Arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, jolla asiakas tuntee itsensä arvostetuksi. Sillä on myös hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Vuonna 2007 avatun Rouxin ravintoloitsijat Kati ja Sami Häkkinen toimivat aiemmin Luostolla, kunnes saivat mahdollisuuden perustaa historialliseen lahtelaisapteekkiin ravintolan. Museoviraston suojelema huoneisto on rakennettu perinteitä kunnioittaen tyylikkääksi
laaturavintolaksi, jossa uskotaan suomalaisesta valtavirrasta poiketen laadukkaista raaka-aineista huolella valmistettuihin kauniisiin annoksiin, erinomaisiin viineihin, henkilökohtaiseen palveluun ja valkoisiin pöytäliinoihin.

Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Roux on 26. tunnustuksen saanut ravintola. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Lisätietoja:

Tiina Lähteenoja-Niemelä

tel: +358 (0)50 330 8385 ja tiina.lahteenoja-niemela@gastronomit.fi
www.facebook.com/SuomenGastronomienSeura

Lehdistötiedote Vuoden ravintola 2016


Vuoden ravintola 2016 plakaati luovutettiin Ravintola Rouxille