Tykkää meistä Facebookissa!

Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään gastronomisesti hyvien tähtien alla

Tiistai 28.2.2017 klo 11:21 - Kim Palhus

Suomalainen ruoka ja juoma ovat vuosien saatossa kehittyneet omintakeisuudestaan ja puhtaista raaka-aineistaan tunnetuksi ja arvostetuksi ruokakulttuuriksi.

Usko omaan ruokakulttuuriimme todistettiin koko kansan voimin kansallisruokaäänestyksessä. Kokkiemme menestys kovatasoisissa kansainvälisissä kilpailuissa on todiste sekä osaamisesta että raaka-aineiden jalostuksen taidosta.

Grönin valinta Vuoden ravintolaksi on myös hyvä esimerkki siitä, miten yksinkertaisilla ja villeillä raaka-aineilla on saatu ravintola-asiakkaat vakuutettua niiden mausta sekä käytöstä osana päivittäistä ruoanvalmistusta. Se todistaa, että Suomen lyhyen kasvukauden satoa voi hyödyntää luovasti ja maukkaasti eri tavoin säilöttynä ympäri vuoden. Säilömisellä, oli se sitten hapattamista tai hilloamista, on aina ollut ja tulee olemaan merkittävä rooli ruokapöydissämme ja -kulttuurissamme.

Suomalaisen ruokakulttuurin vaaliminen on ollut Suomen Gastronomien Seuran perustehtävä sen perustamisesta lähtien. Juhlavuonna vaalimme ruokakulttuuriamme muun muassa erilaisin workshopein. Vuoden alussa järjestimme läskisoosi- ja Wallenbergin pihvi -workshopit. Maukas läskisoosi valmistuu myös tämän päivän possusta, joka on 70-luvun possuja huomattavasti rasvattomampi ja stressittömämpi. Kukapa enää muistaa rasvaisen stressipossun, josta yritettiin loihtia arki- ja juhlaruokaa?

Toukokuussa on vuorossa workshop, jossa valmistamme Suomi 100 –menun. Sitä seuraavat muun muassa makkara- ja hapattamisworkshopit. Juomakulttuuria vaalitaan tislaamokäynnillä ja valmistamalla sahtia.

On odotettavissa, että tänä vuonna maahamme saapuu paljon turisteja ja ruokamatkailijoita. Arvostettu talouslehti Financial Times hehkutti, että Suomi on yksi tämän vuoden matkailun ykköskohteita. Samoilla linjoilla on National Geographic -lehti, joka on nostanut Suomen esille kauneimpien ja houkuttelevimpien luontokohteiden joukossa.

Lehden mukaan Suomen monipuolinen luonto ja hyvin hoidetut sekä tarkoin varjellut kansallispuistot, Lapin jäiset ja kauniit maisemat sekä rauhalliset saaristoalueemme tarjoavat rauhaa ja hiljaisuutta arvostavalle matkailijalle paljon mahdollisuuksia. Toivottavasti myös herkullisten ruokien ja juomien parissa. Niistä ei artikkeli maininnut mitään, eikä tarvinnutkaan, sillä niiden tarjoaminen on meidän vastuullamme.

Nyt on erityisesti ruokamatkailua tarjoavilla yrittäjillämme ainutkertainen mahdollisuus panostaa palveluidensa ja ruokatuotteensa laatuun ja makuun. Suomen puhtaimmat ja maukkaimmat raaka-aineet ovat luonnon antimet, riista, puhtaiden ja kirkkaiden järviemme kalat sekä niistä valmistetut modernit suomalaiset ruoat – myös kaupungeissa.

Suomen Gastronomien Seura vaalii ruokakulttuuriamme tänä vuonna ja vielä vuosia 100-vuotisjuhliemme jälkeen. Toivon, että näihin talkoisiin osallistuu jokainen ruokapalveluja tarjoava yritys, yhteisö, yrittäjä sekä ruoanlaittaja. Jokainen meistä ansaitsee maukkaan ja laadukkaan aterian, joka ikinen päivä. Varmistetaan yhdessä, että Suomi on tulevinakin vuosina houkutteleva matkailumaa myös maukkaan ja laadukkaan ruoan vuoksi.

Kim Palhus

Puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomi 100, ruoka, juoma, ruokakulttuuri, Suomen Gastronomien Seura, läskisoosi, Wallenberg, vuoden ravintola, raaka-aineet,