Tykkää meistä Facebookissa!

Puheenjohtajan kesätervehdys

Maanantai 25.6.2018 - Kim Palhus


Hyvä gastronomi,

Kesä on koittanut ja pääsemme nauttimaan luonnosta ja luonnon antimista. Mansikka-aika on parhaimmillaan samoin kuin myös varhaisperunoiden, villiyrttien ja meille suomalaisille niin rakkaiden herneiden satokausi. Sieniä saamme vielä odottaa, jo pelkän kuivuuden vuoksi. Kun nyt siirrymme kesälaitumille, heräävät gastronomien grillit ja kesäkeittiöt mitä herkullisimpien aterioiden valmistamista varten.

Ulkogrillien valikoima on sitten legendaarisen Lucifer-grillin ajoista kokenut suuren mullistuksen, eikä loppua näy. Puutarhojen kilpavarustelu kiihtyy varallisuuden ja grillaamiskiinnostuksen myötä. Nyt on varaa valita, millä grillaa. Valinnanvapaus myös grillattavien herkkujen valikoimassa on kasvanut ilahduttavasti. Vielä muutama vuosi sitten tuntemattomat termit, kuten flank steak, rib eye, collar steak ja jne. ovat jo vähän syrjäyttäneet tutun entrecôten ja ribbsit, makkaraa unohtamatta. Kasvisten ja juuresten grillaamisen on myös todettu olevan hyväksyttävää ja helppoa.

Viikkoa ennen juhannusta järjestettiin Tammelassa jälleen kerran perinteiset makkaramarkkinat. Suomen Gastronomien Seura oli hyvin edustettuna; Hannu Lahtonen ja Sakari Nupponen tuomariston jäseninä ja allekirjoittanut tuomariston puheenjohtajana. Kilpailussa, jossa on kaksi kilpailusarjaa, grilli- ja erikoismakkarat, oli mukana kahdeksan yritystä ja yhteensä 22 arvioitavaa makkaraa.

Makkaroiden makumaailma on vuosien saatossa muuttunut todella merkittävästi. Suomessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana makkaran arvostus, maku sekä laatu muuttuneet ja kehittyneet radikaalisti. Pienet makkaranvalmistajat, joiden tuotekehitys ja into ovat tuoneet alalle pitkään kaivattua kilpailua, jonka avulla kuluttajille on ollut mahdollisuus tarjota uusia ja herkullisia tuotteita tylsien massatuotantomakkaroiden sijaan.

Makkara on salonkikelpoinen herkku eikä mikään ”äijien” rasvainen ja jauhoinen salarakas.

Tänä vuonna järjestettiin myös sinappimestaruuskilpailut, jonka voitto meni Ahvenanmaalle. Voittoisan sinapin maku oli täyteläinen ja vahvan aromaattinen, mutta ei polttava. Kilpailuun osallistuneet väkevät sinapit eivät olleet tuomariston mieleen. Puhtaat, selkeät ja voimakkaat maut hurmasivat makuaistit, sitä eivät tehneet polttavat ja pistävät maut.

Laadullista kehitystä ja arvostuksen nousua on tapahtunut myös monen muun elintarvikkeen saralla. Pienpanimobuumi, joka alkoi jo vuosia sitten, elää parasta aikaansa, ei pelkästään varhain alkaneiden hellesäiden vuoksi. Alkoholilakimuutoksen myötä, vaikka se ei kaikilta osin onnistunutkaan täydellisesti, meillä on nyt mahdollisuus saada nauttia entistä laajempi ja parempi valikoima erikoisoluita, joissa korkeampi alkoholipitoisuus ei lisää humalahakuisuuden riskiä, vaan antaa oluelle lisää aromia ja makua. Pelko siitä, että suomalaisten juominen karkaa lapasesta, osoittautui jälleen kerran vääräksi.

Minulle vuoden makkarayllätys oli se, että kumpaankin kilpailusarjaan oli ilmoittautunut niin monta raakamakkaraa, ja kaikki olivat tuoreita, ei pakastettuja. Raakamakkarat ovat makkaroiden aatelia, toivottavasti niiden esiinmarssi ei ole lyhytaikainen ilmiö.

Leipäkulttuuri, joka muuten suomessa on yksi maailman rikkaimmista, on saanut uusia tuulahduksia pienleipomoista, joiden ansioista leipä on noussut kokonaan uuteen arvostukseen muutama vuosia sitten Leipäkulttuuri, joka muuten suomessa on yksi maailman rikkaimmista, on saanut uusia tuulahduksia pienleipomoista, joiden ansioista leipä on noussut kokonaan uuteen arvostukseen muutama vuosia sitten muotina olleen ”karppausinnon” jälkeen. Nyt ollaan hyvästä leivästä valmiita maksamaan, sitä arvostetaan ja se nautitaan samana päivänä, kuin leipä on leivottu. Muovipussi ei ole leivän säilyttämistä varten ja sen käyttöä tulisi muutenkin systemaattisesti vähentää, etenkin elintarvikealalla ja ravintoloissa. Kestävä kehitys ja ruokahävikin vähentäminen on myös iso osa tämän päivän gastronomiaa.

Kuluvan vuoden aikana ovat työpajojen teemat käsitelleet gastronomian maailmaa, tutustuttamalla meidät niin ranskalaiseen kuin kreikkalaiseen gastronomiaan. Työpajojen gastronomian maailma on ehtinyt tutustuttaa meidät lähes koko maailman gastronomiaan. Syksyllä gastronomian matkailu jatkuu uusien teemojen kanssa, jonka huipennuksena on seminaariristeily lokakuussa yhdessä kannattajajäsentemme seurassa.

Kiitän jäseniämme, kannattajajäseniä, yhteistyökumppaneita ja johtokuntaa hyvästä yhteistyöstä ja toivotan hyvää kesää. Nauttikaa Suomen puhtaasta luonnosta ja sen antimista täysin siemauksin ja kohtuudella. Muistakaa rentoutua!

Kesäterveisin,

Kim Palhus
puheenjohtaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini