Tykkää meistä Facebookissa!

Vuosi on paketissa

Torstai 7.12.2017 - Kim Palhus


Arvoisat jäsenet,

Kulunut vuosi on ollut Suomen 100-vuotispäivien suitsutusta. Juhlahumu huipentuu joulukuun 6. päivään, jonka jälkeen valmistaudutaan joulun viettoon. Seura on huomioinut Suomen juhlavuoden erilaisissa workshopeissa, joiden teemat olivat ruokakulttuurimme peruskiviä, kuten erilaiset piirakat, läskisoosi, hapattaminen ja sahdin valmistus. Iso kiitos kaikille workshopeihin osallistuneille, niiden vetäjille ja ravintolakoulu Perholle, joka useasti tarjosi tilojaan käyttöömme.

Pitää muistaa, että vasta ensi vuonna Suomi-neito on virallisesti satavuotias. Seuran workshop-teemat käsittelevät ensi vuonna Suomen ruokakulttuuria eri näkökulmista. Luentosarjojen ja workshopien aiheena ovat kansainvälinen keittiö ja eri maiden ruokakulttuurit. Suomi on saanut vaikutteita monesta naapurimaastamme. Suomen ollessa osa Ruotsin valtakuntaa, maamme ruokakulttuuriin on kuulunut joitain ruotsalaisperäisiä ruokia, lähinnä rannikolla. Suomen autonomian aikaan Venäjän ruokakulttuurista tuli paljon vaikutteita, ruokaohjeita ja raaka-aineita Suomen keittiöihin ja ruokakulttuuriin. Perunan viljely alkoi Suomessa 1700-luvulla. 1750-luvun puolenvälin jälkeen alkoi perunan viljely kuitenkin pikkuhiljaa juurtumaan suomalaiseen keittiöön. 1950-luvulla ruokaa valmistettiin itse, tarjolla ei ollut tämän päivän valmisruokia. Ravintoloihin tuli vaikutteita muista maista vauraiden liikemiesten vieraillessa maassamme. 1950-luvun lopulla alkoi varsinkin Helsingin parhaissa ravintoloissa näkymään ja maistumaan kansainvälinen keittiö. Tutustukaamme ensi vuonna kansainväliseen keittiöön workshopien merkeissä.

Vuoden 2017 ravintolan karsinta ja voittajan valinta onnistui sattumalta Suomi 100-henkeen. Ravintola Grön edustaa parhaimmillaan parhaiden suomalaisten raaka-aineiden ja suomalaisen ruokakulttuurin yhdistelyä villiruokaan ja Pohjoismaiseen ruokaan. Annokset ovat huolella suunniteltuja, visuaalisesti kauniita ja maukkaita annoksia, joissa on aina jokin yllätys. Maitoa, juustoa, jäkälää ja viljaa on Grönin alkuajoista lähtien yhdistelty tyylillä ja hyvällä maulla, joka tuo mieleeni ravintola Noman alkuajat. Onneksi olkoon!

Vuosi 2018 on jo lähellä. Se, mikä ravintola valitaan ensi vuoden ravintolaksi, on vielä työn alla. Testiryhmämme kiertää nimettyjä ravintoloita ja tekee niistä tarkkaa analyysiä, joiden perusteella tehdään lopullinen valinta ensi vuonna. Seuran johtokunta on valinnut seuran jäsenten äänestyksen perusteella 5 loppukarsintaan valittua ravintolaa. Valintaa tehtäessä tunnen samalla ylpeyttä ja nöyryyttä, että seuran johtokunnalla on valtuutus ja mahdollisuus tehdä vaikuttava valinta. Jokainen Vuoden Ravintolaksi nimetty ravintola on kasvattanut liikevaihtoaan ja kehittänyt palvelun ja ruokien laatua yhä paremmaksi.

Suomen Gastronomien seura perustettiin vuonna 1945. Aikana, jolloin kaikesta oli pulaa, varsinkin hyvistä raaka-aineista. Seuran perustehtävänä oli elvyttää ja kohottaa Suomen ruokahuoltoa, elintarvikkeiden laatua ja ruokakulttuuria yleensä. Nuo kolme tehtävää olivat hyvin kaukonäköisiä valintoja, jotka ovat ajankohtaisia ja haastavia vielä tänä päivänä. Suomen gastronomien seuran toiminnalla ja sen jäsenillä on ollut huomattava vaikutus maamme ruokakulttuurin kehitykseen ja sen taltiointiin. Valittua tietä jatkamme aktiivisten jäsentemme, kannattajajäsenten ja seuran johtokunnan kanssa. Kiitän johtokuntaa ja jäseniämme saamastani tuesta ja kannustuksesta. Seuran toiminta ja seura tehdään yhdessä.

Toimintamme jatkuu aktiivisena jälleen joulun ja uuden vuoden jälkeen. Joulun aikaan keskitymme vuoden tärkeimpään perhejuhlaan, joka jaetaan yhdessä sukulaistemme ja ystäviemme kanssa. Nauttikaa parhaista suomalaisista jouluruoista ja hyvästä seurasta.

Joulu on antamisen aikaa, jolloin on aika levätä ja olla perheen kanssa. Kiitän kuluneesta vuodesta ja toivotan hyvää joulua ja tulevaa uutta vuotta 2018!

Lopuksi lainaan Brillat-Savarin ́a:

”To invite people to dine with us is to make ourselves responsible for their well-being for as long as they are under our roofs.”

Kim Palhus

puheenjohtaja 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini