Tykkää meistä Facebookissa!

Mikä tekee ruokailusta ainutkertaisen?

Tiistai 9.5.2017 - Kim Palhus


Jos ruokapöytä osaisi puhua, olisi sillä kerrottavanaan lukuisia, ennen dokumentoimattomia ruokatarinoita. Jotkut niistä olisivat hauskoja, jotkut tylsiä ja jotkut jopa surullisia. Eivätkä kaikki pöydän kertomat tarinat liity pelkästään ruokaan, vaan myös kattauksiin, somistuksiin sekä pöydän äärelle kokoontuneisiin ihmisiin.

Ihmiset valmistavat ateriat, kattavat pöydän, nauttivat pöydän antimista ja ennen kaikkea - luovat tunnelman. Miten tunnelma luodaan? Ateria ja yhdessä ruokailu on ihmisen kaikille aisteille. Suun makuaistit välittävät tietoa ruoan ominaisuuksista. Nenällä aistimme ruoan ja juoman aromit sekä tuoksut. Korvilla kuulemme puheensorinan ja aterimien kilahtelut. Aistimme tuntoaisteillamme ruoan ja juomien lämpötilat, sekä muut ulkoiset ärsykkeet. Ruokailu on parhaimmillaan esitys, joka lumoaa jokaisen.

Ruoka kokoaa ihmisiä yhteen. Olen vakuuttunut siitä, että sillä voidaan yhdistää ihmisiä hyvinkin erilaisista kulttuureista tai taustoista, täysin neutraalilla ja luonnollisella tavalla. Tätä kutsutaan myös ruokadiplomatiaksi. Hyvän ja maukkaan aterian tarjoaminen on maailman helpoin tapa voittaa ihmisten luottamus ja luoda iloa ja yhteenkuuluvuutta - vatsan kautta. Kokemuksesta totean, että aiemmin tuntematon henkilö, jonka kanssa olen nauttinut hyvän aterian, ei enää sen jälkeen ole vieras. Hyvän ruoan ja seuran parissa on helppo ystävystyä ja olla suvaitsevainen. Hyvät pöytätavat ja toistemme kunnioittaminen korostuu erityisesti ruokapöydässä. Ruokapöytään on jokainen tervetullut. Meistä jokainen syö. Meistä jokaisella on omat ruokaperinteet ja -kulttuuri, joko kotona opittu tai muita perinteitä kunnioittava. Se ohjaa käyttäytymistämme ruokapöydässä.

"Mikä on hyvää mahalle, on hyvää myös mielelle", oli Muumimamman tapana sanoa. Olen hänen kanssaan samaa mieltä. Mitä useammissa maissa ja mitä useammille aterioille minut kutsutaan, tunnen, että ateria on valmistettu juuri minulle. Opin myös tuntemaan ruoka- ja pöytäkulttuurien samankaltaisuudet, mutta myös niiden erot. Kuitenkin samankaltaisuuksia on enemmän kuin erilaisuuksia, se on hyvä pitää mielessä. Joissain maissa syödään lattialla, joissain vain vasemmalla kädellä. Jopa sellaisia kulttuureja on, joissa ei ruokapöydässä keskustella lainkaan.

Ei ole tavatatonta myöskään se, että ateria nautitaan eri aikaan, esimerkiksi miehet syövät ennen naisia.


"Yhdessä" on Suomen juhlavuoden teema. "Syödään yhdessä" merkitsee enemmän kuin uskommekaan. Se tarkoittaa yhdessä nauttimista, yhteisten arvojen kunnioittamista sekä koko pöytäseurueen kunnioittamista. Pöytäseurueen kaikki jäsenet ovat tasa-arvoisia ikään, sukupuoleen, uskontoon, ruokatapoihin tai ruokavalioon katsomatta. Meidän tulee hyväksyä se tosiasia, että jotkut syövät hitaammin, jotkut nopeammin, jonkun voimme jopa joutua syöttämään. Ei pidä unohtaa, että joku voi nauttia ateriansa suoraan tuttipullosta tai äidin rinnasta. Hyväksymällä nämä tosiasiat, voit nauttia ateriasta ja pöytäseurasta varauksettomasti ja ilman ennakkoasenteita. Ruokapöytä on erittäin turvallinen ja helppo paikka tutustua toisiin ihmisiin.

Suomen Gastronomíen Seura edistää suomalaista ruokakulttuuria ja pöytätapoja. Kiistatonta on se, että suurella osalla jäseniämme on korkeat tiedot ja taidot ruoanvalmistuksesta sekä pöytätavoista. Se velvoittaa. Kun kokoonnumme yhteiselle aterialle, on se osoitus yhteenkuuluvuudesta ja ennakkoluulottomuudesta. Kukaan meistä ei voi tuomita tarjottua ruokaa tai pöytäseuruetta. Oman mielipiteen toki muodostamme jokainen niin ruoasta kuin myös joskus pöytäseurueestamme, mutta kritiikin esittäminen ennen tilaisuutta, tilaisuuden aikana tai sen jälkeen ei kuulu gastronomíen tapoihin. Tunnelman pilaaminen ei kuulu hyviin tapoihin; meille ovat tärkeää nautinto, suvaitsevaisuus ja hyvän ruoan kunnioittaminen sekä hyvästä pöytäseurasta iloitseminen.

Hyvää kesää ja nautinnollisia aterioita - yhdessä.

Kim Palhus

Puheenjohtaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini